//Welcome to my bloggie . . .
//Welcome!



Assalamualaikum . Welcome to my territory ! Nor Suhana Binti Abidin | 24 Tahun | Pahang
Like my blog ? click Here
Choose Your Background

Tooltips BG 1 Tooltips BG 2 Tooltips BG 3 Tooltips BG 4 Tooltips BG 5 Tooltips BG 6

STORY AUTHOR LOVE

Leave Your Text !


MY FRIENDS

BLOG ARCHIVE



Big Claps!


Template By : Sya Fiqa
Edited By : Honeysue



GADUH DENGAN ADIK BERADIK

Assalamualaikum . .

Okey , hai korang .? sihat .? Act , hari nie buat kerja semua dengan mood yang tak berapa stabil . So , kalau ade orang yang tetbe buat kelakar bodoh tu jangan tanya kenapa kena maki . Refer to above subject , hmmm . . . . mesti korang pun PERNAH bergaduh dengan adik beradik korang , cuma timing je la lama atau sekejap . Orang tua-tua cakap biasa la tu gaduh adik beradik , tak lame pun . Nanti baik semula . For me la , siapa je yang nak bergaduh dengan darah daging sendiri . NO ONE la . . . Atas certain2 case je yang boleh jadi punca gaduh . So , in my case . Aku ada seorang adik lelaki yang umur 18 tahun . Nauzubillah perangai budak-budak sekarang . Susah nak tegur . Tak makan saman . Dan adik aku nie pulak sejenis manusia yang apa-apa lebihkan kawan dari family . Cakap kawan je dia nak dengar , cakap family sendiri dia melawan , dengar tak dengar . Adik aku nie jenis yang tak kedekut kalau dia ada banyak duit , tolong je family kalau mintak buatkan ape-ape . Cumanya dia sejenis yang tak boleh orang tegur ape yang dia nak buat . Dia nak bebas . Sekarang dia duduk dengan aku dekat kuantan , suruh dia cari kerja dekat sini dengan harapan dia berubah la sikit perangai tu . Tak mintak berubah semua , at least senangkan sikit hati mak ayah , abang kakak . Tapi , kes semalam aku yang jadi makan hati . Dia kerja hotel dekat Galing bahagia FO . Semalam shift dia pukol 11 malam . Petang tu dia sibuk keluar lepak dengan kawan-kawan dia sampailah ke malam . Dalam pukol 8 lebih aku whatsaap dia suruh balik , sebab nak suruh dia makan , siap-siap diri dulu nanti boleh masuk kerja awal sikit , tak rushing , tak lambat thumprint . Tapi dia taknak balik lagi . Aku tanya la , "tak puas-puas lagi ke keluar jumpe membe tu , tiap hari keluar .? , dia menjawab "tak" . Then dengan hati yang panas aku pun cakap " bungkus semua kain baju kau , keluar terus tak payah balik-balik dah , sampai tak boleh lekat dekat rumah langsung " , then dia reply " 👀 " . Means dia baca je apa yang aku tulis tu .


Pukol 10 , aku whatsaap dia lagi tanya "tak boleh balik lagi ke ?" , dia read je dan aku call dia tak angkat . Aku suruh mak aku yang call suruh dia balik , siap pergi kerja . Rupanya dia cakap dekat mak aku dia malas nak pergi kerja , aku halau dia keluar dari rumah tu , dia terase . Dia nak aku mintak maaf dekat dia . Eh , WTF la ! . Aku kakak kot . Aku punya la jage dia , sayang dia , masak makan dekat dia , jaga waktu dia nak masuk kerja taknak bagi dia masuk lambat , gerak dia pergi kerja pagi-pagi walaupun ganggu tidur aku time cuti . Aku tak pernah ungkit pun . Kadang aku masak , aku sorang yang makan , dia makan kat luar . Ingat aku tak terase ke semua tu .?

Sekarang mak jadi orang tengah antara kitorang , mak mintak aku mengalah sebab aku kakak . Aku cakap okey . Kalau dia terasa dengan ayat aku , aku mintak maaf , aku tak de niat . Aku just mintak dia balik prepare awal nak pergi kerja je . Kalau cara aku menjaga dia tu silap , tak betul . Sokey la , aku pun dah makan hati . Lepas nie , dia buat la ape yang dia suke . Dia nak keluar pergi mana pun suke hati dia la , nak balik rumah atau tak pun pandai dia la . Aku tak halau , cume aku dah malas nak amek tau . Sebab apa yang kita buat , semua tak betul dekat mata dia .

Jujur , adik aku kuat memberontak . Tak boleh orang tegur apa langsung , semua kita balik yang silap . Baik mak ayah sendiri yang tegur pun, dia buat tak tahu je . Bukan nak buka pekung di dada . Cuma ntah la , tak tahu nak buat macam mane dah dengan adik aku sorang tu . Mak ayah sampai pergi jumpe orang yang pandai berubat , mintak air penawar bagi hilang degil , bagi dengar cakap . Tapi tak jadi ape . Doa pun dah puas doa . Nasihat tak payah dah la , dia lebih pandai bercakap dari kita .

Sumpah aku menangis semalam , sebab aku rasa aku failed jadi kakak yang baik . Kadang-kadang Give up dah jadi kakak . Sekarang aku tak tahu la macam mana antara kitorang . Dia cakap dekat mak semalam , dia balik hantar motor aku , then nak pack baju dia keluar dari rumah aku . Tapi pagi tadi aku bangun nak pergi kerja , ade je motor dia , dan dia pun ada je dalam bilik . Tak jadi nak keluar lah kot .

Mind set budak sekarang , enjoy ! Kawan Utama ! Family no 2 . Family nie pakai time nak duit , time susah je . i cannot brain la . Kenapa la susah sangat nak brainwash kepala otak seorang budak bernama hakimie nie . Please korang doakan yang terbaik untuk adik aku .



" Thursday, 10 January 2019 " 8 BAWANG{S}